2012. szeptember 6., csütörtök

Indult az őszi félév

Nyár után szabadon.... :)

Rutinauchan kezdtük a szeptembert. Ha jól számolom ez a 6-ik.  Nem tudom ilyenkor megállni az emlékeimet, íme az első  itt.

Az őszi fecskék:


(In the half-tone light of a young afternoon, they sighs and shifts on the ground. And across their  face dancing, the first september shadows fly...... )*

Idáig minden évben megírtam az edzéstervet, ami irányadó volt az edzések vezetésére. Most lényegi változás következik. Mind a mozgásban, mind az edzések vezetésében. A nyári élmények tovább vittek a mozgásfejlesztés irányába, ezért a kicsiknek alapvetően mozgásfejlesztést fogunk oktatni harcművészeti  alapokkal, a nagyobbaknak pedig folytatva a korábbiakat, szélesebben értelmezett karate és harcművész képzést teszünk meg célnak. Az edzések vezetésében idáig is részt vett Ildi, de ezentúl nem "segéd" edző lesz, hanem önálló szerepben, pontos munkamegosztással működünk. Vera tavasszal kapcsolódott be a csapat munkájába, rá is számítunk ezentúl, hasonlóan önálló oktatási potenciállal.

A korábbiakban kialakított hármas tagolása az edzéseknek megmarad. Lényeges, hogy a bemelegítő, képességfejlesztő rész átalakul. Ezentúl az edzések első részében a sportgimnasztika, a chi kung, a pilates  mozgásanyagából merítünk és ezeknek a gyakorlatoknak a tartása megoszlik a három edző között. A sportgimnasztikát kidolgoztam ezt jellemzően Vera és én fogjuk tartani, Ildi a chi kung és a pilates gyakorlatokkal fejleszti a gyerekeket. (Három eltérő chi kung gyakorlatsort tudunk!)

A második rész ezentúl a képességfejlesztésé. Ebben a szakaszban osztott csoportokban dolgozunk. Itt a küzdőgyakorlatok, eszközös fejlesztések (ide jön a mediball foglalkozás), új karate technikák tanulása, célfeladatok megoldásai lesznek. Itt foglalkozunk a verseny felkészüléssel is és a kátákkal. Ebben a szakaszban forgunk, jellemzően én leszek a nagyobbakkal, de nem mindig.
Fontos és nem győzöm hangsúlyozni: a programunk része, hogy a nagyobbak is oktatják a kisebbeket. Ennek nagy jelentőséget tulajdonítok. Nem csak azért mert része egy korszerűbb pedagógiai elvnek, hanem karatéról - mozgásoktatásról - lévén szó, a tudás továbbadásának a képessége fontos része a harcművészeti tudásnak. (Egy korábbi kritikai hangra reagálva miszerint Zsoltnál gyerekek is tartanak edzéseket: Igen, nálam a tanítványaim is vezetnek gyakorlatokat).

A harmadik részben pedig újra a közös mozgás keretében a kihon, az erősítés, a csapatjátékok és a bemutató jellegű vagy felkészítő küzdelmek zárják az edzést.


További terveink:

  1. Az ősszel két versenyre szeretnénk eljutni és készülünk az év végi központi övvizsgára.
  2. Szeretnék szombat délelőtti edzéseket tartani a versenyzőknek. Erről mindig edzéseken egyeztetünk.
  3. Egy múzeumot most is meglátogatunk, tavaly a sárkányokkal ismerkedtünk az ázsiai gyűjtemény látogatásával, idén a hadtörténeti múzeum vagy a szépművészeti a cél, tárlatvezetéssel. 



Roll kick készülőben...



Ugri bugri, suli, buli....




* Jehtro Tull után szabadon költöttem.... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése