2011. május 2., hétfő

A tavasz 17 pillanata (6)

Az otthoni edzés titkai!

Mivel napi 9 órát "leülök" a munkahelyemen, így hétköznap csak az esti órák alkalmasak gyakorolni. Kedden, csütörtökön a gyerekeknek tartok edzés, szerdán meg én megyek a Sporttemplomba. Mióta működik a gyerekcsapat és a klub felnőtt karatésai elköltöztek a Mester utcából, azóta kényszerülök komolyabban gyakorolni otthon. A lépcsőház a tetthely. Az évek alatt kikísérleteztem pár gyakorlatot, amit szeretek csinálni. Most készülvén az utolsó nagy vizsgámra megpróbálom őket maximalizálni. Az alábbiakban néhány a kedvenc erősítő és testkontroll gyakorlataimból.

Az egyik kedvencem már nagyon régóta a lábsúlyzó. Az elsőt még a Székely Budó boltban vettem valamikor a '80-as években. Bőr volt és ólom betétek voltak benne. Archaikus darab volt, sajnos ellopták. A mostani műanyag és vas reszelékkel van töltve. Rendszeresen használom. Az alap, amit csinálok:
  • 50-50 lendítés előre (vagy mae keage vagy uchi keage, de vegyesen is)
  • 40 - 40 oldalra (ilyenkor fogom a falat)
  • 40-40 lábfelhúzás (lassú hiza geri)
  • 40 - 40 sarok felhúzás

De szoktam rúgásokat is nagyon lassan gyakorolni vagy kitartani. Ez esetben inkább az egyensúly megtartása és az izmok statikus erősítése működik. Ha vissza nézek milyen eszközt használtam legtöbbet életemben, akkor abszolút első helyen ez van.


A fa állás. A Tai Chi és a Chi kung iránti érdeklődés szintén régebbi dolog nálam. Ezért örülök, hogy elkezdtünk a harcművészetnek ezzel az oldalával is foglalkozni. Kb. 10 éve vettem meg a Nyolc brokáttekercs gyakorlatot leíró könyvet és nem rendszeresen, de gyakoroltam őket. Sőt 2009-ben a gyerekeknek is tanítottam edzéseken. Annyi haszna volt, hogy most beállva azonnal érzem a gerincem mentén az áramlást (bizsergést) és a tenyereimben, amikor egymás felé néznek, olyan érzésem van, mintha hőt sugároznának kifelé. Ez nagyon jó érzés! A fa állást az erősítő gyakorlatok után jó csinálni! Akkor nagyon nyugtat és egységben tart.


Egyszer egy Bruce Lee edzésmódszereit taglaló könyvben olvastam a faltolásról. Szemből és oldalról is. (Az oldalsó helyzetnél leengedett karral kell, szorosan a fal mellé állva és a seikennek kell hozzáérni a falhoz). Aztán előbukkan ez a gyakorlat a mostanában vásárolt Chi kung könyvekben. Nagyon jó! Egybe teszi a testet. Jó élmény utána a testegység. Addig csinálom, amíg leköti a figyelmem. Két intenzív erősítő gyakorlat között szoktam....



A kettle bell különböző kéz és csukló gyakorlatokra is alkalmas! Ezt az eszközt a klubban ismertem meg. Amikor még a Mester utcában volt a dojó, akkor kezdtünk vele foglalkozni. Kb. 3 évvel ezelőtt. Vettem egyet és megkedveltem. Mivel nagyon gyenge a csuklóm (adottság, ez van, utálom) sokszor csak forgatom és tartom. Szoktam vele karhajlításokat és ritkán kitöréseket is csinálni. Ezeket csak improvizatívan, mindig másféléket, rövid szériákban.





A lendítés az egyetlen igazi "Paveles" gyakorlat, amit csinálok. Nagyon jó erőfejlesztő. 4x40 az átlagos ismétlésem. Nagyon be lehet tőle indulni. A keringésre és a légzésre is hat, sokkal jobban, mint a hagyományos súlyzózás. Izmosabb nem lettem tőle, de állóképességben sokat segít.



Régi klasszikus a kento és a guggolás. A fekvőből 4/6 x 20-as szériákat csinálok. Gyorsan és feszes testtel. Ügyelve a légzésre. A guggolás igazán 3 éve volt a kedvencem, akkor 4 x 50-el kezdtem, és felmentem 4 x 80-ra. De a kettle bell miatt, ami részben a combot is terheli, már nem csinálok ennyit. Mostanában a kettle bell után szoktam még 1/2 x 50-et guggolni.



Hurrá! Ilyenkor már kész vagyok.... a végére mindig valami kettle bell bolondozás marad. Pl. sanchin dachiban vagy kokutsu dachiban haladás. Kitörések zenkutsu dachiba. Vagy forgatás a fej felett. Régebben csináltam a kinyomást is. De ezzel nagyon óvatos lettem, mert összehoztam egy húzódást. Csúnya másfél évig tartott, még elmúlt a fájdalom a bal tricepszemből. Életemben nem fájt még úgy semmi. Ezért nem csinálok semmit szériában, ami a fejem főlé megy. Csak így könnyedén és óvatosan....



1 megjegyzés: