2013. november 10., vasárnap

Oyama gondolatai a harcművészetekről

Időközönként újraolvasom a Dojo Kunt és Oyama gondolatait a harcművészetekről. Mindig találok benne olyat, ami aktuális erővel bír, vagy az örök gondolatokat éppen más élményekkel tudom alátámasztani. Leírtam most mit gondolok egy-egy pontról.

A Harcművészetek Útja mindig udvariassággal kezdődik és udvariassággal végződik - ezért Te is mindig légy udvarias. 

.... ez elég magától értetődő. Ha nem gyakorolnánk udvariasságot és nem lenne Dojo etikett, akkor sokkal nehezebb lenne megérteni, feldolgozni az edzéseken történteket, valamint lemondanánk egy hasznos nevelési eszközről is.

A Harcművészetek Útja olyan, mint megmászni egy sziklafalat - pihenés nélkül törj felfelé. Ez feltétlen és habozás nélküli odaadást követel. 

.... aki volt már újrakezdő a kyoban, az jobban érti ennek a lényegét. Pár év kihagyás után újra elindulni felfelé, az sok kínt és fáradságot okoz. Én többször kezdtem újra. Mindig előjött az a gondolat, hogy bárcsak ne hagytam volna abba. Persze ez nehéz, mert soha nem azért hagytam abba, mert eluntam, hanem dolgoznom kellett vagy gyerekeim születtek. De azért ez fontos tanulság.



Sosai interjú közben

Törekedjünk arra, hogy mindenben mi legyünk a kezdeményezők. A tettektől való óvakodás mindig önzésből vagy meggondolatlanságból ered. 

... ez a harc egyik lényege. Mégis nagyon nehéz megvalósítani, tudatosság kell hozzá. Aki ezt érti és csinálja, az élet más területein is kezdeményezőbb, és talán sikeresebb is. A kezdeményezés nem offenzív küzdőstílust jelent. Ez is meg kell érteni.

A pénz szerepe még a harcművészetekben sem elhanyagolható. Bánj vele gondosan, de ne válj a rabjává. 

.... közösséget fenntartani sok szervezést és sok pénzt igényel. Ezekben hosszútávon kiderül ki milyen ember. Elég csak szétnézni a kyo itthoni történetében.

Oyama életéről készült film egyik jelenete


A Harcművészetek Útjának középpontjában a helyes testtartás és az egyensúly áll. Mindig igyekezz ezt megtartani. 

... ez a tudás későn jött, de lényeg, hogy itt van. Érdekes, hogy erre sokáig nem figyeltünk fel, pedig itt van / volt leírva!

A Harcművészetek Útja ezer nap után kezdődik és tízezer nap edzés után éri el a Mesteri szintet. 

... stimmel! 2,7 év és 27 év.... ha utána számolsz. Ha visszaosztod a régi vizsgára bocsátás idejével, akkor ott 3 kyu környékén kezdődik. Ha megnézed hány ilyen-olyan öves van egy klubban, akkor érdekes következtetéseket lehet levonni. Persze tudni kell ki hány évig parkol egy-egy kyu fokozaton.

A Harcművészetekben az önelemzés vezet a bölcsességhez. Mindig úgy tekints a tetteiden való elmélkedésre, mint a tökéletesedés lehetőségére. 

... korral jár. De aki fiatalon el tudja kezdeni, gyorsabban halad. Az önelemzéshez pedig jó mesterek, szülők, tanítók kellenek, nemcsak a karatéban. Ebben nem állunk nagyon jól!


Hát ez bizony valahol Magyarországon :)


A Harcművészetek célja és jellege egyetemleges. Minden önző vágyat ki kell égetni a kemény edzések tisztítótüzében. 

... ezen még gondolkodnom kell...

A Harcművészetek a kör valamely pontján kezdődnek és végződnek. Az egyenes vonalak ebből az alapelvből származnak. 

... ez igazolódni látszik a mozgásunk fejlesztésével. Ez hasonló a helyes testtartáshoz. Többet kell rajta gondolkodni és próbálni a gyakorlás közben.

A harcművészet valódi lényegét a gyakorlat során ismerjük meg. Ezért tanuljuk meg, hogy soha ne féljünk az előttünk álló kihívásoktól. 


.... ez a kyokushin karate egyik lényege. A gyakorló harc. Ez Oyama reformjának egyik lényege. Nemcsak a kihon és a káta, hanem a kumite is a gyakorlás részét képezi.


Történelem....


Ne feledjük: a harcművészetben a magabiztosság, és a hálás szív igazán komoly jutalomnak számít. 

.... nem csak a harcművészetekben. De itt erősebben mutatja magát. Hányan edzettek nálunk / velünk és hányan maradnak meg legalább érdeklődő, baráti kapcsolatban? Kevesen...



A 2005-ös bajnokság promó klipje, jól sikerült alkotás:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése