Jázmin rizsből szeretem, de lényegében mindegy. A készítés az ismert bögrés módszerrel történik, mert egy adag rizshez két adag főzőlé kell. Ez a módszer nagyon megkönnyíti és meggyorsítja a készítést. Az egyik bögrébe húsleves a másikba narancslé és édes tokaji szamorodni bor kerül.
Akkor Jime:
Készíts elő egy fazekat, két nagyobb bögrét, narancs facsarót, szűrőt, reszelőt és a hozzávalókat.
- Egy kisebb fej vöröshagyma
- Oliva olaj
- Rizs - a bögre legyen tele
- Narancs - 3,4 darab
- Tokaji szamorodni édes 1-2 dl.
- Egy csirkehúsleves kocka
1. A rizst mosd át és a szűrőben tedd félre csepegni.
2. Vágd fel a hagymát nagyon kicsire.
3. Egy jó lábasban oliva olajon, kis tűzön kezd el a hagymát fonnyasztani.
4. Közben az egyik bögrébe tedd bele a húsleves kockát és önts rá forró vizet. A víz melegítéshez én a vízforralót használom. Sima ügy. Egy kanállal keverd el, hogy a kocka feloldódjon.
5. A narancsokat facsard ki a másik bögrébe, 2/3-ig legyen. A hiányzó részt egészítsd ki a borral. A narancs héjából egy keveset érdemes lereszelni egy kis tányérba, amit majd a legvégén lehet a kész rizshez keverni.
6. Ha a fentieket jó ütemben végzed, akkor éppen addigra leszel kész, amikorra a hagyma már sárga és puha. Öntsd rá a rizst és folyamatos kavargatva pirítsd meg. Nagyobbra veheted a lángot.
7. Aztán jöhet rá a húsleves és a narancslé-bor.
8. Nagyon kicsi lángon fedő alatt főzd meg! Amikor elfogy a lé, akkor ellenőrizd a rizs keménységét. Szinte biztos, hogy ekkorra már puha lesz. Ha nem, semmi baj, főzd tovább. Bírja! A végén keverd hozzá a reszelt narancshéjat. Ha igazán jót akarsz, a végén fedő nélkül még nagy lángon "meg lehet kapatni" az alját. Ettől még finomabb lesz. Kicsit barnára pirul.
A főzés közben a bortól és a narancs illatától olyan illat lesz a lakásban, hogy számíthatsz a családtagok élénk érdeklődésére. Ha nagyon durvul a helyzet, jussion eszedbe pár technika.
Saját fazékban tálald!
Ha tél van, a hideg miatt forralt bort adhatsz mellé. Van egy kompakt német verzió, de meglepően finom. Pár száz forintba kerül.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése