2012. november 20., kedd

Új módszerek


A tegnapi edzés lényegében egy kihelyezett klub szeminárium volt. Sensei Fris Ferenc jött edzést tartani, az új övvizsgarendszerünket "beüzemelni". Az utóbbi hetekben a klub edzőivel sokat dolgoztunk az új vizsgarendszeren, és miután rögzítettük írásban az elgondolásainkat, most eljött a próba ideje. Szeretnénk 40 év után lépni egyet és olyan lehetőséget adni a 6-12 éves gyerekek számára, ami örömet okoz és nem felesleges vizsgadrukkot. Számukra is érthető követelményeket fogalmaztunk meg, nekik szóló próbatételekkel. Végül is sok vita és tanakodás után összeraktuk a "nyugati" sport tudomány alapjait a "keleti" harcművészeti mozgásoktatással. 

Egyensúly gyakorlatokkal kezdtük... Sensei és Samu vagy Misa, mintha egy láthatatlan kötelet húzna...


Aztán ebből eljutottunk a zenkutsu dachiba... Bánk a próbababa.


Kicsit cibáltuk is egymást... Roland és Levente erősködnek.


A végén Ildi sempai a fáradt kicsikkel kis "elméletet" is átvett...


Az új oktatási cél, hogy a gyerekek arányosan fejlődjenek erőnléti, testi képességeikben (kondicionális képességek), ügyességi és testtudatukban (koordináció), érzékelésben, figyelemben és tudásban (kognitív), valamint fegyelemben, nyitottságban és motivációban (érzelmi vagy affektív képességek).   

Ezt a négy területet bontottuk fel életkori sajátosságok szerint és ebből a táblázatból készítettünk egy egészen pontos leírást a vizsgán kérhető feladatokról és karate technikákról. A karate mozgás anyagát egyszerű - u.n. természetes - mozgásokra építjük fel, amiben hangsúlyos az egész test használata, a könnyed, laza, gyors mozgás, ami csak a technikák (vagy másképpen fogalmazva a mozgási folyamat legvégén) telik meg erővel és izom vagy inas feszítéssel. 

A körmozgás, a csípő szerepe az egész test mozgatásában nagyon lényeges. Ennek egyszerű rávezető gyakorlata a kézlóbálás. Ami csalóka, mert éppen a kezet nem szabad lóbálni. A testet kell úgy mozgatni, hogy a kéz lóduljon.


Amiből néhány évtized és kialakul az erős ütés... (na jó, néhány év is elég, nem kell ezért átmenni Futballozni).


A küzdelem alapja a természetes mozgás, a másik figyelése és a helyes reakciók. Érdemes Zsófi arcát nézni, ahogy koncentrál. A feladat szerint ő a védekező (uke) és Zsombor a támadó (tori).


A végén a küzdőmozgások gyakorlásánál Misa kapott egy dicséretet...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése