2011. július 27., szerda

Jászberény harmadszor

A jászberényi táborok nekem mindig nagy érzelmi és fizikai élményt adnak. Most is így volt. A két éve elkezdődött fejlődés most ért el egy szintézishez. Mindaz, ami új a karate felfogásunkban, azt most sikerült végleg beépítenem a mozgásomba és a felfogásomba.

A tábor rendje nem változott, a reggeli, délelőtti és délutáni edzések témái nagyjából ugyanazok voltak, mint tavaly és előtte. Mélységében tudtak többletet adni, mert a jelenlévők egy része már készség szinten ismerte azokat az edzésmódszereket ami alapján mi is dolgoztunk a dojóban.

Sokak számára a mediball és a kettle bell része lett a kyónak! Az általa fejleszthető mozgás pedig szemmél látható egyre több karatésnál.






A reggeli edzéseken a mediball volt a célom. Sempai Leskó Anna nagyon alapos és érthető foglalkozásokat vezetett. Nagyon jól el tudta magyarázni, be tudta mutatni a kapcsolatát a karatéval és jó példákon keresztül tágabban is értelmezte a lehetőségeit. A délelőtti edzéseken a kihon, ido kihon és a bunkai voltak a lényegesek. Ezeket gyakoroltuk csoportokban. A pontosság volt a lényeg és nagy hangsúlyt kapott az egyes technikák közti átmenet. Erő, folyamatosság. A délutáni foglalkozások a küzdő mozgásokat célozták.




Az esti előadások közül kiemelkedő volt a pedagógiáról szóló film! Számomra nagy öröm volt ezt karatés körben nézni. Mivel munkám egy része éppen erről szól, nagyon örülök, hogy megjelent az új pedagógiai gondolkodás a többi karate edző számára is. A filmet egy jó beszélgetés követte.


Ebben megkaptam az első visszaigazolást, hogy igenis érdemes a pedagógia és a karate közti kapcsolatot komolyan továbbgondolni. (Éppen ez a blog is ezt a célt szolgálja). Sok edző számára jelentene fejlődést, ha jobban tájékozódna a mai gyerekek és fiatalok viszonyairól, tudásáról és motivációiról. A karate hatékonysága csak úgy fokozható, ha tisztában vagyunk vele milyen világban kell edzenünk, versenyeznünk és konfliktusokat vállalnunk, ha a helyzet úgy hozza. Ezért külön köszönöm Agócs Tibornak, hogy ezt a filmet néztük meg.


Ken Robinson előadása online megnézhető itt!

A magyar feliratozás a kép alatti sávban kiválasztható!





Hallotunk egy jó előadást még a táplálkozásról és táplálékkiegésztőkről is. Erről majd külön posztot írok, mert a gyerekek számára is sok hasznos dolgot tudtam meg. Mit érdemes enni, inni és mit nem. (Chipsevők, kólaivók reszkessetek.....)





A Dan vizsgára való felkészülés részeként sikeresen levizsgáztam D kategóriás bírói ismeretekből. Sok mindent tudtam már, de így rendszerezve még nem gondoltam át a versenyszabályokat. 4 és fél órát ültünk a hőségben a főiskola előadójában... ami egy edzéssel ez is felért! :) Ezzel a kategóriával mérközést még nem vezethetek versenyen, de segédbírói feladatokat már végezhetek.




A Dan vizsgám technikai része nem sikerült. A Dan kollégium szerint pár hibát vétettem, amit még ki kell javítanom. Ezeket elemezzük az edzőimmel és ennek megfelelően folytatom a felkészülést a következő vizsgára. A vizsga három részből állt, ebből kettőben jól teljesítettem, egyben nem. A gyorsan végrehajtandó kihon gyakorlatok ütemét, sebességét kell jobban összehangolnom. A vizsga eredménye persze nem esett jól, de nem tört le. Ennek egyik oka éppen a tábor fentiekben leírt szintetizáló élménye. (A képek a Dan vizsgán készültek).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése