2010. február 18., csütörtök

Választások lesznek

Nekem 4 évente mindig jól telik az évem. Ennek oka, hogy választások vannak és foci vb. Sem a politika, sem a futball nem hoz igazán lázba, de 4 évente odafigyelek rá és kellően jól szórakozom. Az alábbi kis írást már közöltem egyszer egy korábbi blogomon, de most felteszem ide is, mert annyira találó. Különösen a kínai és a magyar kapitalizmus esszenciái. Tehát: gyortalpaló politikai rendszerekből.

Feudalizmus: Van két tehened. A földesúr elveszi a tej egy részét.

Korai kapitalizmus: Van két tehened. Az egyiket eladod és veszel egy bikát.

Tiszta szocializmus: Van két tehened. A kormány elveszi őket és összezárja a többiek tehenével. Neked kell gondozni őket. A kormány annyi tejet ad, amennyire szükséged van.

Bürokratikus szocializmus: Van két tehened. A kormány elveszi őket és összezárja a többiek tehenével. Ezeket csirketenyésztők gondozzák. Neked a csirkéket kell majd gondoznod, amit a kormány tőlük vett el. A kormány annyi tejet és tojást ad, ami a táblázatok szerint szükséges a számodra.

Tiszta kommunizmus: Van két tehened. A szomszéd segít a gondozásban és elosztjátok a tejet.

Fasizmus: Van két tehened. A kormány elveszi mindkettőt, fizetéssel felvesz téged, hogy gondozd a teheneket és eladja neked a tejet.

Orosz kommunizmus: Van két tehened. Neked kell gondozni őket, a kormány az összes tejet elveszi.

Kubai kommunizmus: Nincs tehened. A kormány engedélyezi a teheneid tejének a piaci eladását.

Anarchia: Van két tehened. Vagy eladod a tejet rendes áron, vagy a szomszédaid elvernek és elveszik tőled a teheneket.

Tiszta demokrácia: Van két tehened. A szomszédaid eldöntik, hogy ki kapja a tejet.

Képviseleti demokrácia: Van két tehened. A szomszédaid felfogadnak valakit, aki eldönti, hogy ki kapja a tejet.

Dél-kelet ázsiai demokrácia: Van két tehened. A kormány megbüntet, mivel engedély nélkül tartod őket.

Diktatúra: Van két tehened. A kormány elveszi őket és téged lelövet.

Brit demokrácia: Van két tehened. Birkaagyvelővel eteted őket, ezért megkergülnek. A kormány nem tesz semmit.

Bürokratikus (EU) demokrácia: Van két tehened. A kormány meghatározza mivel etetheted és mikor fejheted őket. Aztán fizet neked azért, hogy ne fejd őket. Aztán elveszi őket, az egyiket lelöveti, a másikat feji, de a tejet a csatornába önti. Végül felszólít téged, hogy pénzbírság terhe mellett töltsd ki az űrlapokat a hiányzó tehenek hollétével kapcsolatban.

Kínai kapitalizmus: Van két tehened. Hármat eladsz a bejegyzett cégednek a sógorod által kiállított váltók segítségével, majd visszavásárolod mind a négyet, persze az öt tehénre járó adókedvezmények igénybevételével. A hat tehén tejhozamának feltételezett értékét elutalod egy panamai közvetítőn keresztül titokban egy Kajmán-szigeteki off shore cégnek, amely a hét tehén teje fölötti rendelkezési jogát átadja egy másik társaságnak. A társaság éves jelentése szerint nyolc tehénnel rendelkezik, de az egyik igazoltan vemhes. Te eközben megölöd a két tehenet, mert a húsukért éppen jó árat fizetnek a piacon.



Magyar kapitalizmus: Van két tehened. Az egyik öreg privatizált, a másik új, lízingelt. A tejet nem tudod eladni, mert az ország tele van tejnek látszó termékekkel és a nép azt veszi. A kormány kötelez, hogy zajszintet kell mérned a legelőn és kulturális hozzájárulást fizetned a tehénbőgés után. A szomszédaid gyűlölnek és a teheneid halálát kívánják.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése